ÇENE ESTETİĞİ

Çene Estetiği

Çene ucu, burun ucu gibi yüz profilini oluşturan en önemli iki yapı olup, yüzün diğer bölümleri ile orantılı ve uyumlu olmalıdır. Profiloplasti dediğimiz uygulama ile çene ucu estetiği sıklıkla burun operasyonları ile kombine olarak yapılır. Yüzün yan profiline bakıldığında çene ucu buruna göre geride olduğunda, estetik burun operasyonu yapılırken çene ucuna yerleştirilen protez ile burun, çene ve yüz orantısı sağlanır. Yerleştirilmiş olan çene protezi aynı zamanda hastadaki gıdı görünümü de düzeltmiş olur. Çene ucu estetiği ağız kapanışı ve diş dizilimi normal hastalara yapılır. Bu operasyon basit ve güvenli olması yanında yüz estetiğinde ciddi düzelme ve gençleşme sağlayan kolay bir işlemdir. Çene protezi ağız içinden veya çene altından yapılan küçük bir kesiden yerleştirilir.

Çene Cerrahisi ameliyatları genel anestezi ile yapılır. Ameliyat ağız içinden olduğu için ameliyat izi kalmaz. Ayrıca ameliyatlar tam kapsamlı hastanelerde yapılmaktadır. Ameliyat süresi eğer sadece tek bir çene ise, 1-1,5 saat kadar sürer. Her iki çeneye de ayrıca müdahale edilmesi durumunda ameliyat 3 saat kadar bir sürede gerçekleşmektedir.

Ameliyat sonrasında hastaların dikkat etmesi gerekenler
Hastanın yüzü şişebilir. İlk 24 saat içinde ağzında kesi yapılan yerlerden kan sızabilir. Yüzde ve yanaklarda şişlik ve morluklar olacaktır. Bazen bu şişlik ve morluklar ameliyatta yapılan işlemlere ve hastanın özelliklerine göre çok fazla olabilir. Hastanın ağızdaki ve yanaklardaki şişliklerin bir kısmını engellemek için gece 2-3 yastıkla başını yükseltecek şekilde yatması gerekebilir. Hasta genelde ameliyat sonrası 1 veya 2 gün içinde taburcu edilir. Bu süre hastanın kendini nasıl hissettiğine, ne kadar ödem ve şişliği olduğuna bağlıdır. Ameliyat sonrasında hastanın dişlerinde destek ve/veya teller ve çoğunlukla plastik splint’ler olur. Bu araçlar, hastanın iyileşmesini sağlamak için dişlerini ve çenesini hareketsiz bir şekilde tutmaya, doğru bir şekilde yerleşmesine ve cerrahi bölgeyi korumaya yarar. Splint ihtiyacı ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ağız temizliği iyileşmeyi hızlandırdığı için son derecede önemlidir. Hasta ağzını her yemekten sonra bol su ile çalkalamalı ve daha sonra verilen ilaç veya gargara solüsyonunu tarif edildiği gibi hazırlayarak ağzınızı tekrar çalkalamalıdır. 3-4 gün sonra dişlerini ve diş tellerini temizlemek için çocuk diş fırçası (küçük ve yumuşak) ile nazikçe fırçalayabilir. Fırçalarken dişetleri ve kesi yerlerinden uzak durmalıdır. Beslenme şekli ameliyat sonrası bakımda önemli bir yer tutar. Genellikle, yaklaşık 8 hafta süre ile çiğnemeden beslenmek gerekmektedir. Ameliyat sonrası en az 7-10 gün sadece sıvı gıdalar ile beslenilmesi gerekir. Hekim hastaya ne zaman çiğnenmeyecek türde beslenmeye geçeceği ve ne kadar süre buna devam edeceği konusunda bilgi verecektir. Çiğnemeden beslenme ile devam etmek, kemikle greftlenmiş alanın ve/veya çenenin iyileşmesinde çok önemlidir. Bu bölgedeki aşırı hareketler iyileşme sürecini bozabilir. Ağzınızdaki dikişler eriyebilen türdendir. Temiz bir şekilde tutmak dışında özel bir bakım gerektirmezler. Hastanın evinde tel kesici ve lastik kesici bir makas bulunmalı, ağız kitliyken (intermaksiller tespit varken) bulantı veya nefes darlığı olursa lastik ve teller hemen kesilmelidir. Hastanın yüzündeki şişliklerin inmesi zaman alır. 3 ay geçmesine rağmen hala şişliklerin var olması normal görülebilir.